Espresso Kahve

Resim

Espresso kahve, İtalyanca’da çabuk, hızlı anlamına geliyor ve klasik bir İtalyan kahvesine verilen isim. Hem hazırlanması hem de tüketilmesi hızlı. Espresso makinelerde ince çekilmiş çekirdeklerden elde edilmiş kahve, belirli bir oranda basınç ve yüksek ısıda 25-30 ml suyla hazırlanıyor. Yoğun aromalı ve yüzeyinde az köpüğü olan espresso kahve küçük bir fincanla servis ediliyor. Türk kahvesine benzer ama telvesi yoktur.

Şu üçüncü dalga kafelerde içtiğimiz neredeyse diğer tüm kahveler de espresso üzerine farklı oranda su veya süt eklenerek elde ediliyor. İtalya’da sabahları genellikle yanında çikolatalı veya sade bir kruvasanla espresso kahve kahvaltıda tercih ediliyor.

İki shot şeklinde hazırlanan espressoya ise Doppio yani double espresso deniyor. Kullanılan standart kaynar sudan daha az su kullanıldığında ise daha sert bir kahve olan Ristretto elde ediliyor. Ristretto’nun tersi Lungo kahve olarak adlandırılıyor ve espressoya iki kat su eklenmesiyle elde ediliyor. Ristretto İtalyancada “sınırlı”, Lungo ise “uzun” anlamına geliyor.

Özet
:
İtalyanca’da çabuk, hızlı anlamına geliyor ve klasik bir İtalyan kahvesine verilen isim.
X